HU
EN
DE
.

      
Az ESD


ESD (Electrostatic Discharge): elektrosztatikus kisülés, azaz, elektrosztatikus forrásból származó elektromos energia gyors felszabadulása; potenciál különbség kiegyenlítődése.

Az elektromos energia, az erre érzékeny elektronikai alkatrészen (ESDS) történő kisülése, gyors levezetése, illetve ezen energia közeli jelenléte esetén, az alkatrészek elveszíthetik működőképességüket, vagy változhat az értékük. Egy alkatrész viszonylagos ESD érzékenysége a felépítéstől és a felhasznált anyagoktól függ. Minél kisebb és gyorsabb működésű egy alkatrész, érzékenysége annál nagyobb.

A sztatikus feltöltődés mértéke sok mindentől függ pl. a páratartalomtól, a súrlódó anyagoktól... Példák a mindennapokon: Gépkocsiból való kiszálláskor a karosszérián, PVC-én, laminált parkettán, szőnyegen való közlekedés után fém, illetve elektronikai berendezésen, pl. számítógép, vagy akár kézfogás közben történő kisülés.

Pl. szőnyegen járás:
10 – 20 % páratartalom esetén 35000 Volt
65 – 90 % páratartalom esetén 1500 Volt

A legjobb ESD védelem az, ha a sztatikus feltöltődés megelőzését kombináljuk a sztatikus töltések megfelelő módon történő el/levezetésével, ha azok mégis előfordulnak.